Starten met ondernemen is voor iedereen anders.
De één vindt het een grote stap en voor de ander kan het noodzaak zijn.
Voorbereiden en advies inwinnen is altijd een goede stap.

Jouwboekhouder helpt je graag.

Een beproefd concept om jouw idee – om onafhankelijk ondernemer te worden – om te zetten naar werkelijkheid zijn de 10 onderstaande stappen.

Stap 1: Oriëntatie / overweging

Het lijkt mooi om zelfstandig te werken en dat is het ook. Echter zijn er ook nadelen aan een eigen bedrijf, hoe groot of klein je bedrijf ook is. In de eerste plaats loop je ondernemersrisico.

Stap 2: Maak een plan en wees kritisch

Om een idee te toetsen op haalbaarheid schrijf je een ondernemingsplan. Dit hoeft geen uitvoerig document te zijn, maar schept wel duidelijkheid. Dit plan schrijf je in eerste instantie voor jezelf om duidelijk te maken wat er allemaal komt kijken maar ook voor een eventuele financiering.

Stap 3: Kiezen van een rechtsvorm

Als je een bedrijf start, dan zal je een rechtsvorm moeten kiezen voor jouw bedrijf. Veel zzp’ers werken als een eenmansbedrijf maar er zijn ook andere opties.

Stap 4: Kamer van Koophandel + btw nummer

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je vult jouw gegevens in op de website van de KvK en maakt een afspraak. Op de afspraak neem je je legitimatie mee.
Je wordt automatisch aangemeld bij de belastingdienst.

Stap 5: Modelovereenkomst

Je kunt jezelf dan wel als freelancer (of zzp’er, dit is bijna hetzelfde en kan door elkaar worden gebruikt) beschouwen, dit betekent niet dat de Belastingdienst en UWV dit ook doen. Als u twijfelt of het werkverband met uw opdrachtgever kan een overeenkomst uitkomst bieden.

Stap 6: Huisvesting

De meeste ZZP’ers werken vanuit huis en hebben geen bedrijfsruimte nodig. Maar soms wel een plek voor opslag. Bekijk de mogelijkheden.

Stap 7: Verzekeringen

Als zzp’er loopt je risico’s. Die risico’s kunt je afdekken door je te verzekeren. Er zijn een aantal verzekeringen die je kunt afsluiten. Zowel persoonlijke al bedrijfsverzekeringen.

Stap 8: Financiering

Om je bedrijf te kunnen starten is er misschien geld nodig. Er zijn vele manieren waarop je aan geld kunt komen. Vaak heb je zelf al een gedeelte van het startkapitaal soms moet heb je een financiering nodig. Hier helpt jouw ondernemersplan als je krediet aan wil vragen bij een investeerder.

Stap 9: Administratie

Je bent bij wet verplicht om de bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren. Alle basisgegevens die je op papier of elektronisch vastlegt moeten zeven jaar bewaard worden. Gegevens over onroerend goed moet je zelfs tien jaar bewaren.

Stap 10: Win advies in bij een boekhouder/accountant

Advies nodig voor de stap naar onafhankelijkheid?
Bel, whapp 06 48 76 49 09 of mail info@jouwboekhouder.nl