Skip to main content
Belasting tips voor de voorlopige aanslag 2020elastingdienst

Belasting tips voor de voorlopige aanslag 2020

Heb jij in januari net als bijna 400.000 andere zzp'ers de voorlopige aanslag 2020 ontvangen? Bekijk of laat jouw boekhouder nakijken of het bedrag dat de op de aanslag van 2020 staat klopt. De voorlopige aanslag van 2020 is gebaseerd op de voorlopige aanslag van 2019 of als deze er nog niet was op de aanslag van 2018. Het kan natuurlijk heel goed dat de verwachting voor 2020 heel anders is.

Wijziging van inkomsten in 2020?

Denk je dat je meer of minder gaat verdienen komend jaar? Of verwacht je een wijziging in aftrekposten? Pas dan op tijd de voorlopige aanslag aan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Als je net start als zzp’er en inkomsten verwacht maar nog geen voorlopige aanslag hebt dan is het verstandig te bereken of en wat je in 2020 aan inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekering moet gaan betalen.
Daarom voor jou enkele tips die je kunnen helpen.
Voor meer informatie klik hier voor de website van de belastingdienst.

Tips over de voorlopige aanslag

Zet geld opzij
Ben jij gestart in 2019 en heb je geen voorlopige aanslag gehad over 2019 houd er dan rekening mee dat je in 2020 naast de maandelijkse inkomstenbelasting via de voorlopige aanslag misschien ook de inkomstenbelasting over 2019 moet afdragen. Zet daarom voldoende geld opzij.
Hou grip op je geld
Door de voorlopige aanslag betaal maandelijks belasting en bijdrage Zorgverzekeringswet. Net als wanneer je in loondienst bent waarbij de werkgever de belastingen inhoudt op je salaris.

Controleer of je (nog) recht heeft op zelfstandigenaftrek
Werk je in een jaar meer dan 1.225 uren voor je eigen onderneming dan heb je onder andere recht op de zelfstandigenaftrek en betaal je minder belasting. Ben je net begonnen dan heb je ook recht op startersaftrek.
Controleer de voorlopige aanslag direct na de btw aangifte
Na de btw aangifte over het vierde kwartaal 2019 weet je de omzet over het afgelopen jaar. Na ook rekening gehouden te hebben met eventuele kosten die je in 2020 nog krijgt maar betrekking hebben op 2019 (denk aan facturen als telefoonkosten of bijvoorbeeld bankkosten die meestal later worden afgerekend) en dus kosten zijn over 2019 weet je het resultaat. Als je deze gegevens naast de voorlopige aanslag legt en je een inschatting (budget) van 2020 hebt kun je nagaan of de aanslag terecht is.

Voorlopige aanslagen kun je op elk moment aanpassen
Weet dat je een voorlopige aanslag bijna het hele jaar door kan aanpassen. Het is dus verstandig dat als er veranderingen in jouw financiële situatie (meer of minder winst) zijn ook de voorlopige aanslag te wijzigen.